Informacje i ciekawostki
-
Sok jabłkowy tłoczony
Jedną z największych wartości w jabłkach jest błonnik, regulujący pracą przewodu pokarmowego obniżający poziom cholesterolu we krwi. Podobne właściwości posiadają naturalnie mętne soki jabłkowe. Dzięki tradycyjnej technologii tłoczenia owoców bez dodatku wody, cukru i substancji konserwujących soki zachowują prawie wszystkie walory odżywcze i zdrowotne. Potwierdzają to badania naukowe przeprowadzone przez prof. Jana Oszmańskiego i grupę […]
-
Proces tłoczenia soku
Dojrzałe i zdrowe owoce zsypywane są ze skrzyniopalety do zbiornika z wodą znajdującego się w urządzeniu myjąco – mielącym. Tutaj następuje mycie a potem rozbijanie owoców. Owocowa pulpa trafia do skrzynki dozującej prasy, stąd przesuwana jest wzdłuż prasy i wyciskany jest z niej sok. Sok zlewa się samoistnie do wanny zbiorczej a następnie przy użyciu […]
-
Tłocznia soków
Od 2014 roku ruszyła produkcja tłoczonych soków owocowych w miejscowości Bieliny koło Kielc. Dzięki najnowocześniejszym maszynom i urządzeniom proces ten jest bardzo efektywny a wyprodukowane soki są bardzo smaczne i zdrowe.
-
Uroczyste otwarcie tłoczni soków owocowych
W październiku 2014 odbyło się uroczyste otwarcie naszej tłoczni soków owocowych.
-
Jabłka z naszego sadu
W naszym sadzie posiadamy kilkanaście różnych gatunków drzew owocowych. W przeważającej części są to jabłonie z gatunków: JONAGOLD GALA GLOSTER LIGOL i kilka innych odmian Ze względu na racjonalną ochronę oraz tereny wolne od przemysłu smak naszych jabłek jest wyjątkowy i niepowtarzalny
-
LIGOL
Odmiana wyselekcjonowana w Polsce w 1972 roku poprzez skrzyżowanie odmian Linda i Golden Delicious. Owoce są bardzo duże. Kształt kulisto-stożkowaty,nieco wydłużony. Skórka twarda, po dojrzeniu zmienia barwę na żółtą, błyszczącą, pokryta jest jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ owocu jest kremowy, bardzo jędrny, soczysty i smaczny. Odmiana ta nadaje soku kwaskowo-słodki smak.
-
Sad
Nasz sad położony jest na słonecznym stoku gór Świętokrzyskich u podnóża Pasma Łysogórskiego w otulinie Świętokrzyskiego Parku Narodowego w miejscowości Bieliny. Specyficzny podgórski klimat, czyste powietrze, żyzna gleba i brak przemysłu są gwarancją doskonałej jakości owoców. Tradycja uprawy drzew owocowych w naszej rodzinie sięga 1935r., kiedy to mój dziadek posadził pierwsze drzewa owocowe: jabłonie grusze, […]
-
JONAGOLD
Amerykańska odmiana otrzymana w 1943 roku dzięki skrzyżowaniu Jonathana i GoldenDelicious. Owoc duży, stożkowato-kulisty,lekko żebraowany przy kielichu. Skórka gładka, zielonkawo-żółta, z czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty, gruboziarnisty,ścisły, o bardzo korzystnym stosunku kwasów do cukrów, aromatyczny. Bardzo smaczny, co korzystnie przekłada się na smak soku.
-
GLOSTER
Odmiana otrzymana w 1951 roku w Niemczech. Owoc duży, stożkowaty, lekko żebrowany, Skórka zielonkawożółta, cała pokryta ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ białozielonkawy, ścisły,soczysty, kwaskowaty, smaczny. Nadaje soku orzeźwiający smak.
-
GALA
Odmiana otrzymana w 1939 roku w Nowej Zelandii po skrzyżowaniu Kidd’s Orange Red i Golden Delicious. Owoc średniej wielkości, kulisty lub kulisto-stożkowaty. Skóra gładka, żółtozielona z rumieńcem czerwonym. Miąższ żółty, zwarty,chrupki,soczysty,słodki i aromatyczny, bardzo smaczny. Odmiana ta dodana do soku nadaje mu słodycz.