Amerykańska odmiana otrzymana w 1943 roku dzięki skrzyżowaniu Jonathana i GoldenDelicious. Owoc duży, stożkowato-kulisty,lekko żebraowany przy kielichu. Skórka gładka, zielonkawo-żółta, z czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty, gruboziarnisty,ścisły, o bardzo korzystnym stosunku kwasów do cukrów, aromatyczny. Bardzo smaczny, co korzystnie przekłada się na smak soku.
Odmiana otrzymana w 1939 roku w Nowej Zelandii po skrzyżowaniu Kidd’s Orange Red i Golden Delicious. Owoc średniej wielkości, kulisty lub kulisto-stożkowaty. Skóra gładka, żółtozielona z rumieńcem czerwonym. Miąższ żółty, zwarty,chrupki,soczysty,słodki i aromatyczny, bardzo smaczny. Odmiana ta dodana do soku nadaje mu słodycz.
Odmiana otrzymana w 1951 roku w Niemczech. Owoc duży, stożkowaty, lekko żebrowany, Skórka zielonkawożółta, cała pokryta ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ białozielonkawy, ścisły,soczysty, kwaskowaty, smaczny. Nadaje soku orzeźwiający smak.
Odmiana wyselekcjonowana w Polsce w 1972 roku poprzez skrzyżowanie odmian Linda i Golden Delicious. Owoce są bardzo duże. Kształt kulisto-stożkowaty, nieco wydłużony. Skórka twarda, po dojrzeniu zmienia barwę na żółtą, błyszczącą, pokryta jest jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ owocu jest kremowy, bardzo jędrny, soczysty i smaczny. Odmiana ta nadaje soku kwaskowo-słodki smak.